Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Workshop ‘Grondwater-GeoEnergie: uitwisseling en integratie van kennis, expertise en methoden’

vr 03-11, 09:0018:00

Achtergrond

Er bestaat een toenemend internationaal en nationaal besef van urgentie betreffende duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van de ondergrond, waarbij benutten en beschermen met elkaar in balans zijn. Zowel efficiënt gebruik maken van de ondergrond als ook het beoordelen van effecten die samenhangen met gebruik van de ondergrond en verstrengeling van natuurlijke en geïnduceerde processen vergt optimaal gebruik van reeds aanwezige data, kennis, expertise en methoden. Data, kennis, expertise en methoden betreffende de bodem en ondergrond van Nederland zijn beschikbaar in de grondwater- en geo-energie wereld.  In de afgelopen tientallen jaren hebben deze twee werelden zich veelal gescheiden ontwikkeld. Integratie van en voortbouwen op elkaars kennis, expertise en methoden is tegenwoordig noodzakelijk om duurzaam, veilig en efficiënt gebruik van de ondergrond te waarborgen.

Doelstelling

Deze workshop beoogt de uitwisseling en integratie van kennis, expertise en methoden beschikbaar in de grondwater- en geo-energiewereld te bevorderen.

Programma

De focus van het programma is technisch en informatief. Het informatieve ochtendprogramma omvat mondelinge presentaties van case studies betreffend verschillend gebruik van natuurlijke bestaansbronnen in de ondergrond, m.n. olie & gas, grondwater en geothermie. In het sterk interactieve middagprogramma wordt in break-out sessies dieper ingegaan op specifieke onderwerpen (zoals bijvoorbeeld karakterisatie, history matching, meettechnieken), waarbij ruim tijd is voor discussies.

Deelnemers

De beoogde deelnemers zijn experts (werkzaam bij kennisinstituten, universiteiten, industrie, consultancy, overheid) op het gebied van grondwater of geo-energie (olie & gas, geothermie, CO2) in Nederland.

Programmacommissie

Naam Organisatie
Hanneke Verweij TNO Applied Geosciences
Jasper Griffioen TNO Geologische Dienst Nederland, afd. Geomodellering
Universiteit Utrecht, Copernicus Institute of Sustainable Development
Erik Simmelink TNO Geologische Dienst Nederland, afd. DINO
Jan Stafleu TNO Geologische Dienst Nederland, afd. Geomodellering
Secretaris KNGMG
Marc Bierkens Universiteit Utrecht, Faculteit Geosciences
Deltares
Ruud Cino Ministerie EZ, Directie Energie en Omgeving
Rien Herber Universiteit van Groningen, Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen
Guido Hoetz EBN

Contact: Hanneke Verweij (hanneke.verweij@tno.nl)

Gegevens

Datum:
vr 03-11
Tijd:
09:00–18:00
Evenement Categorie:

Locatie

TNO – Geologische Dienst Nederland / Deltares – Auditorium
Princetonlaan 6
Utrecht, 3584 CB Nederland
+ Google Maps