KNGMG Noord lezing: Geology of the Eifel: an introduction

De maandelijkse lezing van KNGMG Noord wordt gehouden door Jack Lanting op 6 maart 2018 met als titel: “Geology of the Eifel: an introduction”.

Als KNGMG-lid bent u van harte welkom om onze lezingen bij te wonen! Als u geïnteresseerd bent, graag van tevoren aanmelden d.m.v. een e-mail naar kngmgnoord@gmail.com

The monthly lecture of KNGMG Noord will be held by Jack Lanting on 6 March 2018. The title of his lecture is: “Geology of the Eifel: an introduction”

KNGMG members are very welcome to attend our lectures! If you like to do so, please register in advance by sending an e-mail to kngmgnoord@gmail.com 

Samenvatting:
De Eifel is een klein gebied in het westen van Duitsland en wordt aan drie kanten begrensd door rivieren: in het noorden de Ahr, in het oosten de Rijn en in het zuiden de Moezel. Westelijk gaat de Eifel over in de Belgische en Luxemburgse Ardennen.
Geologisch gezien zijn de Eifel, de Ardennen, het Rheinisch Schiefergebirge, de Hunsrück en het Sauerland één eenheid.
De ondergrond in de Eifel bestaat uit dikke pakketten Onder-Devonische schalies, zand- en siltstenen. Deze werden tijdens de Hercynische orogenese als gevolg van de plaatbotsing tussen Gondwana (S) en Laurazië geplooid tot een gebergte zoals de Alpen dat nu is. De lange periode van verwering en erosie daarna degradeerde het gebied tot een vlak landschap, een schiervlakte. De Alpiene orogenese (Tertiair) deed o.m. de Alpen ontstaan en had tevens tot gevolg dat delen van noordelijker gelegen gebieden (w.o. de hierboven beschreven schiervlakte) werden opgeheven of juist inzakten. Voorbeelden van opgeheven gebieden zijn het Rijn-Leisteen Plateau, het Zwarte Woud en de Vogezen, de Rijndalslenk daarentegen onderging daling.
De Eifel onderscheidt zich van de Ardennen door het voorkomen van meer dan 300 vulkanen of eruptiepunten van zowel Tertiaire als Kwartaire ouderdom. Dit zeer levendige vulkanisme deed zich voor van 45–18 MA (Eoceen-Mioceen) en vanaf 700 000 tot op heden. Het vulkanisme in de Oost-Eifel wordt gekenmerkt door magma’s van basanitische oorsprong dat via tefritische naar phonolitische samenstelling kan differentiëren. Dit verklaart tevens de vele verschillende vulkanische verschijningsvormen: van rustige effusiva (Bausenberg) tot zeer explosieve uitbarstingen als die van Laacher See.
Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van dit  Eifel-vulkanisme: het opheffen van het gebied plus de reactivering van oudere breuksystemen veroorzaakte zwakke plekken in de aardkorst waardoor magma gemakkelijk kon opstijgen. Ook een warmte-anomalie als gevolg van een mantle plume wordt als belangrijke oorzaak gezien.
Feit is dat het vulkanisme in de Eifel zeker niet als uitgedoofd mag worden beschouwd!

Over onze spreker:
Jack Lanting studeerde begin jaren tachtig af aan wat toen nog RU Utrecht heette, in de Structurele Geologie met bijvakken Economische geologie en Sedimentologie. Na zijn afstuderen schoolde hij zich om tot automatiseerder en was hij vervolgens werkzaam bij meerdere organisaties, eerst als Petroleum Engineer (NAM), later bij verschillende automatiseringsbedrijven. In 1997 werd hij ‘gehunt’ om bij de Nederlandse Spoorwegen te gaan werken. Gedurende al deze jaren deed hij weinig tot niets met de tijdens de geologiestudie opgedane kennis. Bij NS gaf hij een kleine twintig jaar leiding aan verschillende teams, alle in het domein van de kaartverkoop en de ov-chipkaart.
In 2000 attendeerde een goede vriendin hem op Georeizen en in datzelfde jaar ging hij als deelnemer mee op de ondertussen fameuze ‘Italiaanse Actieve Vulkanenreis’.  Deze trip enthousiasmeerde hem dusdanig dat hij het jaar daarop actief reisbegeleider werd bij Georeizen. In de daarop volgende jaren begeleidde hij meerdere vulkanisch georiënteerde reizen, veelal met zijn mede-gids en vaste reispartner Hans Oude Nijhuis. Studiegenoten van weleer stellen vast dat “Jack aanzienlijk gedrevener en bevlogen is dan tijdens zijn studie“.
Jack is (weer) gehuwd, heeft een zoon van 30 uit een vorige relatie en woont sinds 1991 nabij het centrum van Utrecht.

Datum

mrt 06 2018
Expired!

Tijd

17:00 - 18:00

Locatie

NAM office, room 2J.04
Schepersmaat 2
mei 2024
Geen evenementen gevonden!