Bij de NOS verscheen een artikel, geschreven door Heleen Ekker, met het verslag van de bijeenkomst op 5 oktober bij TNO Utrecht:

Nieuwe kaart brengt ondergrond van Nederland in beeld

Bron: www.tno.nl

Na meer dan veertig jaar is er weer een geologische kaart van de ondergrond van Nederland. De kaart, opgesteld door wetenschappers van de Geologische Dienst Nederland, werd vanmiddag gepresenteerd. De vorige stamt uit 1975.

De opstellers wijzen erop dat kennis van de ondergrond onmisbaar is voor de bouw en de energie- en drinkwatervoorziening van de toekomst. Voor het eerst is op de kaart ook de grond onder de Noordzee te zien, en de ondergrond van de Nederlandse Antillen.

Met de onthulling wordt tevens het honderdjarige bestaan van de Geologische Dienst Nederland gevierd, die in 1918 werd opgericht. Deze dienst, onderdeel van onderzoeksinstituut TNO, verzamelt gegevens van de ondergrond, en brengt grondmonsters samen in een soort bibliotheek van de Nederlandse bodem. In totaal gaat het hierbij om de resultaten van 500.000 boringen, 143.000 sonderingen (bodemonderzoek) en 130 miljoen grondwatermetingen.

Lees verder op de website van de NOS.

Schatkaart van de ondergrond voor de ontdekkingsreizigers van nu:
Op de website van TNO is in grote lijnen de Staringlezing, gegeven door Michiel van der Meulen, terug te kijken via een vier minuten durende video.

 

Meer informatie via Tirza van Daalen