7de Vlaams-Nederlandse natuursteendagen

Naar aanleiding van de adviezen van de regering om de snelle verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan, werd beslist om de Natuursteendagen uit te stellen naar maandag 13 en dinsdag 14 september 2021.

Geïnteresseerden die zich inschreven voor het uitgestelde event worden op de hoogte gebracht van hun inschrijving en het programma. Niet ingeschreven maar je wil toch op de hoogte blijven? Laat hier je gegevens achter. Meer informatie over het programma en de inschrijvingen zullen hier ook zo snel mogelijk gedeeld worden.

Pracht en praal

De algemene doelstelling van de Vlaams-Nederlandse natuursteendagen is het delen van kennis en ervaringen over de omgang met natuursteen in gebouwen en de gebouwde omgeving. De natuursteendag wordt georganiseerd voor een breed publiek dat professioneel geïnteresseerd is in het gebruik van natuursteen. Denk hierbij aan steenhouwers, geologen, architecten, architectuur- en bouwhistorici, aannemers, monumentenzorgers, erfgoedprofessionals, etc.

In 2005 werd in Leuven de eerste Vlaams-Nederlandse Natuursteendag georganiseerd met als centraal thema de witte Belgische steen. In 2007 kreeg deze dag een vervolg met een in Utrecht georganiseerde dag met als thema “Authentiek Duurzaam | Duurzaam Authentiek”. De derde Vlaams-Nederlandse Natuursteendag werd in 2009 georganiseerd in Gent. Tijdens deze dagen kwamen zowel de traditioneel frequent gebruikte natuursteensoorten als de nieuwe geïmporteerde aan bod. Onder de titel “Stenen van Binnen Stenen van Buiten – Natuursteen in de Jonge Bouwkunst” werd in Delft en Rotterdam de vierde natuursteendag georganiseerd. De vijfde editie vond plaats in Brussel waar “Betekenisvol gebruik van natuursteen” het thema was. De zesde en laatste Vlaams-Nederlandse natuursteendag werd in 2017 georganiseerd in het zuiden van (Nederlands) Limburg met een thematiek gerelateerd aan de lokaal gewonnen Mergel.

Met de 7e editie en het thema ‘Pracht en Praal’ zetten we in 2020 onder meer natuursteen in de beeldhouwkunst en ornamentale architectuur in de kijker. Hiervoor trekt de natuursteendag naar de Universiteit Antwerpen, de thuisbasis van de opleiding Conservatie en Restauratie en de opleiding Erfgoed.

Met dank aan de medewerking van Steenmeijer Architecten, Origin Architecture & Engineering, Monument Vandekerckhove, KIK-IRPA.

Datum

sep 13 - 14 2021
Expired!

Tijd

08:00 - 18:00
Categorie
mei 2024
juni 2024
oktober 2024
Geen evenementen gevonden!