Excursie Bad Bentheim

De Sedimentologische Kring organiseert op vrijdag 10 en zaterdag 11 november een tweedaagse excursie naar Bad Bentheim.

Daar zal onder leiding van Harmen Mijnlieff en Rory Dalman van TNO de Bentheimer Zandsteen worden bekeken en de herkomst ervan worden besproken.

De kosten zullen rond de 100 euro bedragen, inclusief ontbijt, lunch, eenmaal diner en een overnachting in Bad Bentheim zelf (gedeelde kamers). Vervoer is op eigen gelegenheid.

In verband met de hotelreservering is de uiterste inschrijfdatum 8 oktober. Er is een maximumaantal deelnemers van 20.
Inschrijven kan via sedi.kring@gmail.com

De Bentheimer Zandsteen is een mariene zandsteen uit het Vroeg-Krijt. Deze zandsteen is veel gebruikt als bouwsteen, maar ook als monstermateriaal voor lab-experimenten (google op ‘Bentheimer Sandstone’). Daarnaast is de Bentheimer Zandsteen het reservoirgesteente in onder meer het Schoonebeek-olieveld. In de omgeving van Bad Bentheim is de Bentheimer Zandsteen ontwikkeld as een kustnabije, ondiep mariene facies.

TNO verzorgt al ruim 20 jaar excursies naar de ontsluitingen in en rond het klassieke en toeristische kuuroord Bad Bentheim in Duitsland. Ondanks veelvuldig bezoek blijft volgens de Sedimentologische Kring de sedimentaire en paleografische interpretatie van de Bentheimer Zandsteen onvolkomen. Daarom heeft de Kring een alternatieve hypothese opgesteld voor deze interpretaties.
Ten einde deze hypothese te presenteren en te bediscussiëren vindt de excursie plaats op 10 en 11 november. Op dag 1 zullen na een introductie verschillende groeves worden bezocht. Dag 2 zal in het teken staan van levendige discussie, waarbij de focus zal liggen op interpretatie van massieve banken (zijn dit stormafzettingen/washoverafzettingen/zandgolven/turbidietafzettingen?) en paleografische ontwikkeling.

Datum

nov 10 - 11 2017
Expired!

Tijd

08:00 - 17:00

Kosten

100 euro

Locatie

Bad Bentheim, Duitsland

Organisator

Sedimentologische Kring
Email
sedi.kring@gmail.com
Website
https://sites.google.com/site/sedikring/
mei 2024
juni 2024
oktober 2024
Geen evenementen gevonden!