Kindra Workshop Hydrogeologie

In het kader van KINDRA nodigen het KNGMG en de NHV u van harte uit om deel te nemen aan een nationale workshop over de huidige kennisstand en toekomstige uitdagingen van het hydrogeologische onderzoek in Nederland.

We zijn daarbij te gast in het gebouw van TNO en Deltares aan de Princetonlaan 6 in Utrecht. Het doel van de workshop is het inventariseren van de belangrijkste hydrogeologische onderzoeksvragen in Nederland: de research gaps. Tevens willen we ingaan op de mogelijkheden om de research gaps te overbruggen.

Kennis over de hydrogeologie van Europa is sterk versnipperd over de 28 lidstaten. De EFG (European Federation of Geologists) heeft daarom het initiatief genomen voor een EU-project “KINDRA”, waarin de huidige in Europa aanwezige kennis over hydrogeologie wordt geïnventariseerd en gebundeld in een nieuw ontwikkelde online database. Deze inventarisatie wordt vervolgens gebruikt om, in samenhang met de Kaderrichtlijn Water en de Grondwater Richtlijn, de belangrijke hydrogeologische onderzoeksvragen te identificeren.

Het belooft een interessante middag te worden waarin lezingen door gastsprekers worden afgewisseld met kindra-logodiscussierondes onder leiding van Gé van den Eertwegh. Om de research gaps te onderzoeken zullen we in discussie gaan over de toekomstige ontwikkelingen in ons vakgebied (denk bijvoorbeeld aan het toenemende gebruik van koude/warmteopslag waarbij particulieren de grondwatervoorziening beïnvloeden, en de beleidsinstrumenten die we daarvoor in Nederland hebben), de uitdagingen waarvoor we staan (bijvoorbeeld verzilting van ons grondwater en de gevolgen van het toenemende gebruik van de ondergrond en het grondwater), en de lacunes die er zijn in onze kennis over de hydrogeologische aspecten van het grondwater: wat zijn de beperkingen in ons begrip van het grondwatersysteem, welke gaten zijn er in onze informatievoorziening (meetnetten) en hoe komen we tot een betere beleidsontwikkeling voor het beheer van de grondwatervoorraad?

Deelname aan de workshop is gratis. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Els Ufkes, kngmg@kngmg.nl.

Voorlopig programma:

12.00: Inloop en lunch.

13.00: Introductie met een presentatie over KINDRA

13:30: Gastspreker uit de onderzoekswereld

14.00: Eerste discussieronde: welke research gaps kennen we?

15.00: Theepauze

15.15: Gastspreker uit de toegepaste wereld

15.45: Tweede discussieronde: welke mogelijkheden zien we om de research gaps te overbruggen?

16.30: Afronding

17.00: Borrel

Meer informatie

  • Gé van den Eertwegh (NHV, dagvoorzitter), eertwegh@knowh2o.nl
  • Jan Stafleu (KNGMG), jan.stafleu@tno.nl

Nadere informatie over KINDRA – Knowledge Inventory for Hydrogeology Research – is te vinden op www.kindraproject.eu. Het definitieve programma volgt begin oktober.

Datum

nov 10 2016
Expired!

Tijd

12:00 - 17:00

Locatie

TNO Auditorium
Princetonlaan 6
Categorie

Organisator

KNGMG
Email
kngmg@kngmg.nl
Website
https://www.kngmg.nl/
oktober 2024
Geen evenementen gevonden!