Kring Noord KNGMG: lezing januari

KNGMG kring Noord lezing heeft als onderwerp:
“Geothermal Opportunities in the Netherlands”. De lezing wordt gepresenteerd door Harmen Mijnlieff (TNO, Utrecht).

De lezingen vinden plaats vanaf 16:30 uur in het hoofdkantoor van de NAM, Schepersmaat 2, in Assen. Als KNGMG-lid bent u van harte welkom om onze lezingen bij te wonen! Als u geïnteresseerd bent, graag van tevoren aanmelden d.m.v. een e-mail naar kngmgnoord@gmail.com

Korte samenvatting:

k beoog een indruk te geven van de ontwikkeling van de geothermie op basis van de dossiers die de afgelopen 10 tot 15 jaar over mijn buro zijn gekomen en waar ik samen met vele anderen aan heb mogen bijdragen. Onderwerpen die de revue zulle passeren zijn: geowetenschappelijke ondergrond evaluaties gefocussed op geothermie, mijnbouwvergunningen aardwarmte, RNES garantiefonds, SDE subsidie, Geothermische plays, ThermoGis, geothermisch potentieel en de classificatie daarvan, voorlichting, gegevens verzamelen,verwerken & vrijgeven, en bodembeweging. Dit alles in het licht van de ambities om geothermie een belangrijke hulpbron te laten zijn in de warmtevoorziening van Nederland. Omdat de presentatie helaas digitaal moet en ook beperkt is tot ca 45 minuten, hetgeen veel te kort is voor zo’n veel omvattend onderwerp, is het niet mogelijke een live voorbeeld te geven van hoe ik invulling heb gegeven aan het element “voorlichting voor het publiek”: hoe ziet de ondergrond eruit en hoe gaat de zoektocht naar de juiste plek om aardwarmte te winnen in zijn werk. Er de mogelijkheid om dat toch te zien in een opname van een presentatie in het gemeentehuis te Wognum (https://youtu.be/B3aYBjhtjAM). Een andere mogelijkheid om beslagen ten ijs te komen in deze winterperiode is even door een overzichtsartikel over de geothermische plays in Nederland te bladeren (Introduction to the geothermal play and reservoir geology of the Netherlands | Netherlands Journal of Geosciences | Cambridge Core).

Over de spreker:

Harmen Mijnlieff is geoloog bij de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO. Zijn huidige taak is het ondersteunen en adviseren van het Ministerie van Economische zaken, vanuit een onafhankelijke, toegepast wetenschappelijke optiek, op alle ondergrond-gerelateerde beleidsvraagstukken, aanvragen en onderwerpen die onder de mijnbouwwet vallen of voortkomen uit stimuleringsmaatregelen voor de winning van delfstoffen en aardwarmte. Hij is opgeleid als sedimentoloog / structureel geoloog op de Universiteit van Utrecht. Daarna is hij ruim 5 jaar werkzaam geweest in de olie en gas consultancy alwaar petrografie, kernbeschrijven en regionale sedimentologische studies tot de kerntaken behoorden. Vervolgens is hij overgestapt naar de Rijks Geologische Dienst, die later in TNO is opgegaan, alwaar de mijnbouwwet-gerelateerde advisering van EZK begon met de evaluatie van vergunningaanvragen en de evaluatie van de Nederlandse prospective aardgas resources. Voor informatie over de geologische Dienst Nederland zie https://www.geologischedienst.nl/.

Datum

jan 11 2022
Expired!

Tijd

16:30 - 18:00

Locatie

NAM, Assen
Schepersmaat 2
Categorie

Organisator

Kring Noord
Email
kngmgnoord@gmail.com
Website
https://www.kngmg.nl/kringnoord/
oktober 2024
Geen evenementen gevonden!