Op wetenschap.nu bericht Gerrit Dusseldorp in een blog op 18 november over de inefficiëntie van rechtop lopen. Er is onderzoek gedaan naar het gedrag van mensapen die eerder op twee benen liepen en vervolgens als viervoeter verder leefden.

Ook in Europa leefden ooit mensapen. Een net ontdekte, 12 miljoen jaar oude Duitse mensaap liep duidelijk op twee benen. Dit is een goede aanleiding om te bloggen over de ontwikkeling van rechtop lopen.

Bron: Bryan Wright

U kent dat plaatje van onze evolutie wel: een rij mensachtigen achter elkaar die steeds meer rechtop gaan lopen. Het heet The march of progress, De mars van vooruitgang. Maar dit bekende plaatje klopt dus niet. Onze voorouders liepen niet op vier benen. Het zijn waarschijnlijk juist chimpansees, bonobo’s en gorilla’s die binnen onze naaste familie de uitzondering zijn.

Lopen op twee benen is waarschijnlijk ouder dan de splitsing tussen onze eigen familie en die van chimpansees en bonobo’s. De ouderdom van dat moment wordt geschat tussen de 7 en 12 miljoen jaar geleden.

Lees het hele artikel via deze link.