bron: Nasa Earth Observatory

Het is een bijzonder beeld: in de Stille Oceaan drijft een gigantische verzameling puimsteen richting het Great Barrier Reef, voor de oostkust van Australië. De steenmassa beslaat zo’n 150 vierkante kilometer. Dat is te vergelijken met 20.000 voetbalvelden of anderhalf keer de stad Utrecht. In de stenen nestelt zich een scala aan micro-organismen, waarvan een deel naar verwachting het Australische rif zal bereiken.

Het ‘vlot’ van puimsteen is door diverse schepen gesignaleerd na de uitbarsting van een onder water gelegen vulkaan bij het Polynesische eiland Tonga van twee weken geleden. De verwachting is dat het enorme vulkanische ‘vlot’ over een maand of zeven bij de Australische kust aankomt. Wetenschappers verrichtten na een soortgelijke vulkaanuitbarsting in 2012 een vergelijkbaar onderzoek naar collectie puimsteen. Dit blok leidde tot een enorme toename van het zeeleven, constateerden zij toen.

Echter volgens Lise Becking (universitair docent tropische mariene biologie bij de WUR) zijn koraallarven erg kieskeurig: ze overleven alleen onder de juiste omstandigheden. “De watertemperatuur moet goed zijn, bijvoorbeeld. En ze nestelen zich eigenlijk alleen als er ook kalkalgen zijn. Het kan wel, er zijn eerder wat kleine koralen gevonden op drijvende puimstenen. Maar de vraag is of het de hele reis overleeft en vervolgens hoeveel het daadwerkelijk kan bijdragen aan het koraalrif.”

Lees de volledige publicatie op nos.nl en nu.nl.