Op 9 mei verscheen in Wetenschap.nu een artikel geschreven door Geer-Jan Vis over de ontdekking van vulkaan Mulciber.

Geologen van de Geologische Dienst Nederland, onderdeel van TNO, hebben bij recent onderzoek een nieuwe vulkaan in de ondergrond van het Nederlandse deel van de Noordzee ontdekt. De vulkaan heeft de naam Mulciber (ook bekend als Vulcanus) gekregen, naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

De vulkaan Mulciber was kortstondig actief rond de overgang van het Jura naar het Krijt, zo’n 150 miljoen jaar geleden, net als zijn al langer bekende broertje in de Waddenzee, de Zuidwalvulkaan. Na die korte periode van activiteit is er niets meer gebeurd. De vulkaan is dood en (letterlijk) begraven onder ruim drie kilometer sediment. De vulkaan is bij toeval ontdekt tijdens een onderzoek naar gesteentelagen van Laat-Jura-ouderdom in het gebied.

De gegevens voor de ontdekking waren al jaren openbaar, de aanwezigheid van een vulkaan was alleen niet eerder iemand opgevallen. Al in 1985 was bij een boring in het gebied enkele tientallen meters vulkanische as en basalt aangetroffen. Destijds dachten onderzoekers dat die lagen afkomstig waren van de 100 kilometer naar het zuidoosten gelegen Zuidwalvulkaan. Een onwaarschijnlijke verklaring, omdat basalt nooit zó ver van een vulkaan terechtkomt.

Lees het hele artikel via deze link.