In Nature Today verscheen op 16 april onderstaande oproep.

Eeuwenoude grafheuvels ontdekken op de Utrechtse Heuvelrug vanuit je luie stoel thuis? Dat kan in het project Erfgoed Gezocht. In dit ‘citizen science’-project kunnen burgers de archeologische wetenschap helpen. Namelijk door op digitale hoogtekaarten mee te speuren naar overblijfselen uit het verleden. Een eerdere editie op de Veluwe leverde al honderden nieuw ontdekte grafheuvels op.

De Utrechtse Heuvelrug strekt zich uit over zo’n vierhonderd vierkante kilometer. Voor archeologen alleen is het onmogelijk om elke vierkante kilometer van dit enorme gebied te onderzoeken. Eerder vonden archeologen hier al grafheuvels. Maar er ligt volgens de initiatiefnemers van Erfgoed Gezocht nog veel meer interessants. Iedereen kan vanuit zijn luie stoel thuis meespeuren op de gedetailleerde kaarten van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) en potentiële archeologische resten markeren. Minimaal dertig mensen onderzoeken de gemarkeerde grafheuvels. Dit zorgt voor een betrouwbare steekproef. Uiteindelijk gaan archeologen en vrijwilligers eropuit om de gemarkeerde plekken te onderzoeken.

Honderden nieuw ontdekte grafheuvels
In Erfgoed Gezocht werkt de Universiteit Leiden samen met Landschap Erfgoed Utrecht. Opdrachtgevers zijn de provincie Utrecht en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Dit is de tweede editie. Vorig jaar namen meer dan tweeduizend vrijwilligers zo’n duizend vierkante kilometer Veluwe onder de loep. Dat leverde honderden nieuw ontdekte grafheuvels op. Deze laatste rustplaatsen van vooraanstaande doden zijn 4000 tot 5000 jaar oud.

Ook ontdekten de burgerwetenschappers meerdere vierkante kilometers aan celtic fields (akkervelden van bijna 2500 jaar oud) en andere sporen van grondgebruik. De vondsten wierpen een nieuw licht op de Veluwe. Deze was veel dichtbevolkter in de prehistorie dan men dacht.

Lees verder via deze link.

Aanmelden via Erfgoed Gezocht.