Op 20 oktober verscheen een artikel van Gerrit Dusseldorp in wetenschap.nu over een ingrijpende technologische revolutie in Afrika ten tijde van de laatste ijstijd.

Moderne mensen schakelden over van grote werktuigen naar steeds kleiner gereedschap. Uit nieuw onderzoek in de grot van Umhlatuzana (Zuid-Afrika) blijkt dat zij beide soorten lange tijd naast elkaar gebruikten.

“Bij mijn eigen veldwerk graven we een Zuid-Afrikaanse vindplaats op. Hier hopen we een ingrijpende technologische reorganisatie te bestuderen die tijdens de laatste ijstijd plaatsvond (tussen 50.000 en 20.000 jaar geleden). De stenen werktuigen die onze voorouders maakten, worden in die periode steeds kleiner. Wij graven aardlagen op waar de oude grote werktuigen naast de nieuwe miniwerktuigen voorkomen. Maar voordat we naar de technologie zelf kunnen kijken, moeten we eerst uitpuzzelen hoe de werktuigen in die aardlagen terecht zijn gekomen. Uit ons onderzoek blijkt dat de bewoners die tijdens de laatste ijstijd lange tijd naast elkaar gebruikten.”

Lees verder via deze link.