Op 23 mei 2019 vond de ‘Geology and the Energy Transition’ conferentie plaats in de oude mijnbouwfaculteit in Delft. De bijeenkomst werd georganiseerd door de European Federation of Geologists (EFG), het EU project CHPM2030, en het KNGMG. Een conferentie die de EFG samen met een nationale beroepsvereniging organiseert wordt een ‘Euroworkshop’ genoemd en vind één keer per jaar plaats in een Europees land. Dat dit een succesvolle formule is, blijkt uit het gegeven dat het congres met 100 inschrijvingen vanuit 24 landen was uitverkocht.

De Euroworkshop werd plenair geopend door KNGMG voorzitter Lucia van Geuns. De rest van het ochtendprogramma bestond uit presentaties over beleids- (EU, Nederland, Italië) en bedrijfsvoering (Shell) op het gebied van de energietransitie. De plenaire ochtendsessie sloot af met een levendig debat over de energietransitie, gemodereerd door Lucia, waarin zowel de sprekers als het publiek elkaar stevig aan de tand voelden.

Een van de geneugten van het houden van een congres in de oude mijnbouwfaculteit is de gesteente- en mineraalcollectie op de zolderverdieping van het gebouw. Gedurende de verschillende pauzes van de dag werd de collectie druk bezocht.

Tijdens de middagsessie verdeelde het publiek zich over twee zaaltjes. In één zaaltje werd een sessie georganiseerd speciaal voor de deelnemers van het CHPM2030 project. Dit EU project heeft als doel om geothermie te combineren met het winnen van metalen. De affiliaties van de sprekers laat zien dat er potentie in deze methode zit in grote delen van de EU.

In de andere zaal werd algemener werk gepresenteerd, met een brede focus op de link tussen geologie en de energietransitie. Aan het woord waren sprekers vanuit de wetenschap en de praktijk die o.a. vertelden over geothermie, CO2 opslag, funderingen van windmolens, en grondonderzoek dat nodig is voor het plaatsen van zonnepanelen.

Tijdens het afsluitende diner bestond er onder het genot van in Tajine bereide gerechten de gelegenheid om de opgedane kennis nog eens fijntjes met elkaar door te nemen.

Meer achtergrondinformatie en een link naar de presentaties zijn beschikbaar via deze link op de EFG website. De uitbreiding van de EFG- familie en de EFG-bestuurswijziging zijn te lezen via deze link.

Foto’s en tekst: Kay Koster