Op 15 en 16 maart 2018 vond het NAC (Nederlands Aardwetenschappelijk Congres) voor de 14de keer plaats. Om de twee jaar komen Nederlandse aardwetenschappers samen, dit jaar was de bijeenkomst in Veldhoven. Beide dagen werden gebruikt om onderzoeksresultaten te presenteren van jonge aardwetenschappers in de verschillende disciplines van aardwetenschappen. Verspreid over beide dagen waren er 8 keynote sprekers, 80 presentaties in 10 sessies en 4 seminars. Het programma is te vinden op NAC 2018.

Aan het einde van de tweede dag het sucesvolle congres met ruim 250 deelnemers werden een aantal prijzen uitgereikt in een plenaire sessie.

Foto: Michiel Baatsen

Escherprijs

Deze prijs wordt, meestal jaarlijks, toegekend aan de auteur van de door de Jury als de beste beoordeelde afstudeerscriptie in de (toegepaste) aardwetenschappen in de ruimste zin van het woord. Naast een bedrag van 2500 euro ontvangt de winnaar een oorkonde, een jaar lidmaatschap van het KNGMG en een uitnodiging om te publiceren in The Netherlands Journal of Geosciences. Het prijzengeld van de Escherprijs wordt beschikbaar gesteld door Shell. In 2018 is de prijs gewonnen door Laura Coumou van de Universiteit Utrecht voor haar scriptie “Relating land subsidence to land use through machine learning using remote-sensing derived data – a case study in the Mekong Delta, Vietnam”. De scriptie kan vanaf eind augustus 2019 worden ingezien via deze link.

Laura Coumou ontvangt de Escherprijs. Foto: KNGMG-bestuur

De tweede prijs is gewonnen door Md. Ashrafuzzaman met de thesis “Surface topography effects on seismic ground motion and correlation with building damages during the 2015 Mw 7.8 Nepal earthquake”.

Jelgersmaprijs

De prijs voor de beste aardwetenschappelijke Bachelor scriptie vernoemd naar dr. Saskia (Kiek) Jelgersma (1929-2012) is voor de tweede maal toegekend. Het KNGMG benadrukt hiermee het belang van het eerste wetenschappelijk stuk geschreven door een aardwetenschapper en beoogt het niveau van Bachelor scripties te verhogen.

De prijs van 750 euro, gesponsord door TNO, is gewonnen door Falco van Bakel van de Vrije Universiteit Amsterdam. Falco presenteerde zijn uitstekende scriptie over “Climate reconstruction of Southern France based on a speleothem from Montagne Noire” in de vorm van een poster. Eervolle vermeldingen waren er voor Remco Bos en Karianne van der Werf, beiden van de Universiteit Utrecht.

Foto: Michiel van der Meulen, TNO-GDN

NJG Best Paper Award

Elke twee jaar reikt de redactie van het Netherlands Journal of Geosciences (NJG) een prijs uit voor het beste NJG-artikel met als eerste auteur een jonge en veelbelovende wetenschapper. De winnaar ontvangt hierbij een certificaat en een boekenbon. De prijs werd op het NAC2018 uitgereikt door NJG Hoofdredacteur Johan ten Veen aan Ginny Bijnaar voor haar (eerste!) artikel “The kyanite quartzite of Bosland (Suriname): evidence for a Precambrian metamorphosed alteration system”. Het artikel heeft als co-auteurs Manfred van Bergen en Theo Wong. Het artikel, verschenen in NJG Volume95 Issue4 pp447-465 van december 2016, is gebaseerd op het afstudeeronderzoek van Ginny en viel op door het hoge wetenschappelijke niveau. Het is informatief, zeer goed geschreven en geeft belangrijke nieuwe inzichten over het ontstaan van kyaniet kwartsieten in Suriname.  Het onderzoek wordt geplaatst in een bredere tektonische context en is ook van belang voor het begrijpen van het mineraliseren van goud in Suriname in het algemeen. Ginny leeft in Suriname en de uitreiking verliep daarom via Skype. Zij is recentelijk afgestudeerd aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname waar ze binnenkort haar Ph.D.-onderzoek start.

Johan ten Veen reikt via Skype de prijs uit aan Ginny Bijnaar. Foto: KNGMG-bestuur

Hydroloog Niko Wanders wint Vening Meinesz prijs voor aardwetenschappen

Overstromingen en droogte in rivierdelta’s: dat zijn de onderwerpen waarmee dr.ir. Niko Wanders de Vening Meinesz prijs voor aardwetenschappen 2018 heeft gewonnen. De hydroloog van de Universiteit Utrecht heeft op 16 maart op het NAC deze tweejaarlijkse prijs van 10.000 euro ontvangen voor het beste aardwetenschappelijk onderzoek binnen zes jaar na promotie. Meer informatie op de website NWO-actueel.