Het NAC werd dit jaar voor het eerst niet in Veldhoven georganiseerd, maar in een hotel in Utrecht. Dit heeft geleid tot een grotere opkomst en er was algemene tevredenheid over de locatie en de wetenschappelijke inhoud. Het KNGMG is één van de founding fathers van het NAC en sponsort dit congres al vanaf het begin. Op het congres was het KNGMG aanwezig middels een stand en zeer zichtbaar tijdens de prijsuitreikingen voor de beste Bachelor/Master theses en tijdens het publieke debat. Bij dit debat kon via de telefoon gereageerd worden op stellingen, waarbij een ingehuurde Buzzmaster de antwoorden op het scherm liet zien en kon sorteren naar bijvoorbeeld de huidige functie van de deelnemers. Het KNGMG leidde de stellingen in en ging in gesprek met het publiek.
Tijdens de afsluitende plenaire sessie werden de verschillende prijswinnaars bekend gemaakt. De Escher prijs werd uitgereikt aan Joëlle Kubeneck voor haar master thesis over ‘the burial of phosphorus in low saline waters’ en Melanie During die haar master thesis schreef met als onderwerp de apocalyps van het Krijt arriveerde in de lente. Een interview met beide prijswinnaars is verschenen in Geo.brief 2019-2 en kan worden gelezen via deze links (Kubeneck en During).
De winnares van de Jelgersmaprijs was Viktoria Trautner met haar bachelor scriptie over ‘Effect of oxygen fugacity on siderophile and chalcophile trace element partitioning between Fe-S – Fe-Si alloys and silicate melts’.
Verder waren er nog twee eervolle vermeldingen voor Yorick Veenma met zijn overzoek ‘Early Pleistocene climate forcing of the Caspian sea level: implications of stable isotope records from the Kura Basin’ en Dieuwertje Kuijpers met haar onderzoek ‘Modeling radar wave propagation for near-Earth objects’.
Foto’s’: Jan Stafleu