Donderdag 17 november is de nieuwe VPRO-serie Onzichtbaar Nederland van start gegaan. Net als bij de voorganger Nederland van Boven nemen de makers ons aan de hand van prachtige beelden en animaties mee op een visuele reis door ons land. Het thema is dit keer de verandering van Nederland in de tijd.

In de eerste aflevering Contact konden we zien hoe nog niet zo lang geleden een reis van Zeeland naar Nijmegen met veerboten, stoomtreinen en postkoetsen maar liefst tweeënhalve dag kon duren.

De tweede aflevering op donderdag 24 november is er echt een voor ons soort mensen en gaat over energietransities. Niet alleen de actuele omschakeling van olie, kolen en gas naar zonnepanelen en windmolenparken komt aan bod, maar ook het turflandschap en de steenkoolmijnen worden visueel zichtbaar gemaakt.  Verder wordt de spectaculaire verdwijning na een blow-out van boortoren ’t Haantje gereconstrueerd.

Geert-Jan Vis, Gijs Remmelts en Jenny Hettelaar van TNO hebben ondergrondgegevens van de gasvelden, boringen en ’t Haantje aangeleverd.

Onzichtbaar Nederland is vanaf 17 november elke donderdag om 22.15 uur te zien op NPO 1.

Ga voor meer informatie, het spelen van het spel Waar is dit? en het bekijken van gemiste uitzendingen naar: vpro.nl/onzichtbaar-nederland