Op vrijdag 5 november organiseert het KNGMG samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) en Museum Staring, een symposium over de Sint-Elisabethsvloed en andere historische stormvloeden die de Nederlandse kust hebben geteisterd. De dag wordt georganiseerd binnen het overkoepelende programma ‘600 Jaar Elisabethsvloed’.

Ook de KNGMG Staringlezing, dit jaar gegeven door dr. Peter Vos, is onderdeel van het symposium dat op uitnodiging van de NGV plaatsvindt in Ons Huis, direct gelegen naast Museum Staring in Almen. De locatie werkt met coronatoegangsbewijzen. Klik hier voor een Google Maps link.
Het symposium wordt gehouden in hybride vorm, dat wil zeggen het is zowel op locatie als via een livestream te volgen. De inschrijving voor het live volgen van het symposium is inmiddels gesloten. Deelname kost 15 euro, de livestream is gratis. Inschrijven kan via het formulier onderaan deze pagina.  Abstracts van (vrijwel alle) lezingen zijn hier te bekijken.

Op zaterdag 6 november viert de NGV haar 75-jarig bestaan en organiseert op dezelfde locatie verschillende lezingen in de ochtend en excursies in de middag. Voor KNGMG- en NGV-leden die beide dagen willen bijwonen is een arrangement met diner en hotelovernachting afgesproken met lokale horeca.Voor deze zaterdag moet apart ingeschreven worden. Meer informatie over het programma van 6 november, inclusief het inschrijfformulier, is te vinden op deze website van het NGV. Voor de fietsexcursie op 6 november dient zelf voor een fiets gezorgd te worden.

Definitief programma 5 november:
* 9.30u: Inloop
* 10.00u: Opening van het symposium door Annemieke van den Beukel (KNGMG) en Harm Jan Pierik (RCE)
* 10.15u: Maarten Kleinhans, hoogleraar biogeomorfologie van rivieren en estuaria, Universiteit Utrecht
* 10.45u: Yftinus van Popta, maritiem archeoloog Rijksuniversiteit Groningen (livestream)
* 11.15u: pauze
* 11.45u: Marianne Eekhout, conservator geschiedenis, Dordrechts Museum
* 12.15u: lunchpauze
* 13.15u: Björn Röbke, onderzoeker kustmorfologie Deltares (livestream)
* 13.45u: Geuch de Boer, zelfstandig landschapsarcheoloog
* 14.15u: pauze
* 14.45u: Introductie Staringlezing
* 14.50u: KNGMG Staringlezing: Peter Vos, geoloog TNO en auteur ‘Atlas van Nederland in het Holoceen’
* 15.35u: Afsluitende borrel en museum bezoek

Het symposium wordt binnen het EFG-programma ENGIE gepresenteerd als webinar. Meer informatie over ENGIE vindt u hier. Dit programma wil meisjes op de middelbare school al interesseren voor de aardwetenschappen.