Na positief advies van de Genootschapsraad heeft het hoofdbestuur van het KNGMG unaniem besloten om de Van Waterschoot van der Grachtpenning 2017 toe te kennen aan prof. dr. Jan E. van Hinte.

Jan van Hinte is emeritus hoogleraar Paleontologie en Stratigrafie aan de Vrije Universiteit. Zijn werk is van grote betekenis voor de ontwikkeling van de Mariene Geologie in Nederland. Voor het bestuur zijn de belangrijkste argumenten voor toekenning de grote betekenis die Jan van Hinte voor zowel wetenschap als industrie in Nederland heeft gehad, zijn belangrijke bijdragen aan het Ocean Drilling Program, en het grote aantal proefschriften dat onder zijn leiding tot stand is gekomen.

Jan van Hinte (foto Anne Fortuin)

De betekenis van Jan van Hinte voor de aardwetenschappen wordt krachtig verwoord in de eindconclusie van de voordracht door prof. dr. Jan Smit en dertien andere aardwetenschappers:

“Jan van Hinte was een vooraanstaande pionier in een van de meest spectaculaire ontwikkelingen van de wetenschap: de totstandkoming van de Earth System Science. Als onderzoeker stond hij aan de wereldtop. Hij heeft meer dan 30 promoties geleid en een groot aantal jonge mensen geïnspireerd. Niets aan deze man is klein. Zijn durf en visie zijn groot, zijn bescheidenheid is voorbeeldig en als het om de goede zaak gaat kent zijn generositeit geen grenzen. Als iemand de van Waterschoot van der Gracht penning verdient, dan is hij het.”

De uitreiking zal op 10 November a.s. plaatsvinden bij het NIOZ (op Texel) tijdens de IODP-Nederland-dag.

Voor nadere informatie over de uitreiking zie: Uitreiking vWvdG-penning Jan van Hinte