Diamantkristallen kunnen er miljarden jaren over doen om te groeien. Dat blijkt uit onderzoek aan mineraalinsluitsels in Botswana, uitgevoerd door een internationaal team geologen. De wetenschappers onderzochten zestien diamanten afkomstig uit twee mijnen. Een van de exemplaren had onder andere een 2,3 miljard jaar oude silicaatverontreiniging in de kern. Dergelijke vondsten zijn interessant omdat ze inzicht bieden in de koolstofcyclus van de afgelopen 2 miljard jaar, licht petrologiehoogleraar Gareth Davies toe. Hij was vanuit de Vrije Universiteit Amsterdam bij het onderzoek betrokken. Zoals hij op de website van de Faculteit Aard- en Levenswetenschappen zegt:

“Juweliers vinden diamanten met dit soort mineraalinsluitsels vervuild, maar voor ons geologen zijn dit juist de meest interessante stenen. Uit de insluitsels in de verschillende delen van een diamant kunnen we het vormingsproces afleiden, hoe dit in de loop van de tijd veranderde en wat dit ons over veranderingen in de koolstofkringloop vertelt.”

Foto: Gareth Davies

De geologen van de VU bestudeerden onder andere de radio-isotopen en de spore-elementen van de insluitsels. Opvallend was de grote variatie in leeftijd tussen diamanten uit de twee verschillende mijnen, ook al liggen ze hemelsbreed slechts 40 kilometer uit elkaar. In de Orapamijn liepen de ouderdommen van de insluitsels uiteen van 400 miljoen jaar tot 1,4 miljard jaar. In de Lethlkane-mijn waren de insluitsels soms minder dan 700 miljoen jaar oud, en soms ruim 2 miljard jaar. De leeftijd en samenstelling van de insluitsels is duidelijk te koppelen aan grote geologische gebeurtenissen, zoals een botsing tussen aardplaten, het uiteendrijven van continenten of magmastromingen, zo staat op de website van de VU te lezen