Op 25 januari verscheen een artikel geschreven door Heleen Ekker op NOS.nl over een methode die mogelijk de zeeën nog meer CO2 laat opnemen dan ze nu al doen.

GettyImages-Olivijn op het strand van Hawaï

Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen om klimaatverandering tegen te gaan, gaat niet snel genoeg. Daarom zoeken wetenschappers dringend naar andere manieren om CO2 uit de lucht te halen en de opwarming van de aarde te vertragen of te stoppen. Zo’n andere manier zou het uitstrooien van fijngemalen gesteente in de oceanen kunnen zijn.
De oceanen hebben nu al een zeer grote rol bij het beperken van de opwarming van de aarde. Het overgrote deel van de opwarming wordt opgenomen door zeewater. Oceanen waren vorig jaar warmer dan ooit gemeten, bleek vorige week.
Oceanen hebben sinds het begin van het industriële tijdperk een derde van het uitgestoten broeikasgas CO2 opgenomen. Dit natuurlijke opnameproces kan door het uitstrooien van steengruis mogelijk worden versneld, denken wetenschappers. In veel gesteenten zit namelijk het mineraal olivijn. Als dat verweert, ontstaat een chemisch proces waarbij CO2 wordt verbruikt.

Het hele artikel is te lezen via deze link.