press release UU

Geoloog Douwe van Hinsbergen en zijn team reconstrueerden het ontstaan en verdwijnen van het continent Groot-Adrië, in een bredere studie naar de gebergtevorming en platentektoniek in het hele Middellandse Zeegebied.

De nieuwssectie van de UU bericht over een stormvloed van artikelen en media-aandacht na de publicatie van een persbericht. Lees het hele bericht via deze link.

Het bestaan van dit verdwenen continent was al langer bekend, maar Van Hinsbergen en zijn team waren de eersten die zich waagden aan een reconstructie, niet alleen van Groot-Adrië maar van het hele Middellandse Zeegebied over de afgelopen 240 miljoen jaar. De animatie die Van Hinsbergen op Youtube plaatste is inmiddels al meer dan 200.000 keer bekeken.

Het enige wat er nu nog intact is van het verdwenen continent is een strook die loopt van Turijn via de Adriatische Zee naar de hak van de laars die Italië is. Dat gebied was onder geologen al bekend als “Adrië”. Van Hinsbergen doopte het verdwenen continent daarom “Groot-Adrië” (“Greater Adria” in het Engels). Met de internationale persaandacht lieten vertalingen in andere taalgebieden niet lang op zich wachten en dat leidde tot mooie toponamen als Nagy-Adria, Adria e Madhe, Hiid-Aadria, Wielka Adria, Adria Maggiore en Velika Adrija, om er maar een paar te noemen. Het verdwenen continent is nu in één klap letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.

Douwe van Hinsbergen is hoogleraar Mondiale Tektoniek en Paleogeografie aan de Universiteit Utrecht. Een selectie van de nieuwsartikelen is te vinden op zijn website.

Lees ook het oorspronkelijke persbericht.